Renate Dorrestein – Echt sexy

Echt sexy - Renate DorrestijnHet verhaal
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie ze in huis woont, belandt ze ten slotte bij van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf.

Mijn mening
Wanneer je aan een boek van Renate Dorrestein begint, dan weet je dat je aan een boek begint dat anders is dan anders. Boeken van Renate Dorrestein geven over het algemeen hele duistere kanten van mensen en hun gevoelens weer. Vaak blijf je na het lezen achter met een beklemmend gevoel, door de gruwelijkheden waar je zojuist getuige van was. Zo is het ook weer met ‘Echt sexy’. Haar nieuwe boek is misschien niet zo realistisch als andere van haar boeken, maar het zou wel een deel van de realiteit kunnen worden en dat is een beangstigende realiteit.

Hoofdpersoon Fiebie uit het boek komt tijdens haar zoektocht naar haar beste vriendinnetje in verschillende verontrustende situaties terecht. Zo heb je de dealer die Fiebie’s ontvoering in scene wil zetten, ze is getuige van eerwraak, haar beste vriendinnetje is verdwenen, het dakloze meisje Mind-your-step wordt bijna door twee gangsta’s in elkaar geslagen enzovoort. En in deze hippe, snelle, verontrustende wereld wenst Fiebie eigenlijk slechts een paar dingen: een vader en moeder die van haar houden en haar beschermen en haar beste vriendinnetje Sacha met wie ze leuke dingen kan gaan doen. En juist deze wensen lijken in deze wereld niet mogelijk voor Fiebie.

Het boek is een aanklacht tegen de seksualisering van de wereld, hele jonge meisjes in sexy ondergoed, meisjeshandel en puberdrugsdealers. Goed, sommige dingen worden heel gruwelijk omschreven en lijken vergezocht, maar Renate Dorrestein zet je zeker aan het denken met haar verhaal. Ze laat je afvragen of dit echt is waar we op af stevenen in de toekomst als we zo doorgaan.

4 reacties » Schrijf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *